Big Data: van investering tot praktijk

15 DECEMBER 2015, AMSTERDAM
Samenvatting
Het succes van het online boekingsplatform Hotels.com komt voort uit de kracht van het dagelijks gebruik van data. Thierry Bedos, CTO voor het Hotels.com merk, geeft vier adviezen om Big Data succesvol te integreren in de dagelijkse processen.

Hotels.com is één van ‘s werelds leidende online boekingsdiensten. Het bedrijf heeft honderdduizenden accommodaties over de hele wereld, meer dan 15 miljoen Hotels.com Rewards-leden en ruim 14 miljoen geverifieerde klantenbeoordelingen. Hotels.com dankt haar succes aan het respecteren van de zeitgeist. De website biedt gebruikers een uitgebreide keuze, betrouwbare technologie, een intuïtieve gebruikersinterface, creatieve marketing en – wellicht verrassend – een state-of-the-art applicatie- en analyseplatform voor data. Maar hoe ondersteunt Big Data de succesvolle online boekingsservice?

Voor een online boekingsplatform is het belangrijk om gebruikers een uitstekende gebruiks- en boekingservaring te bieden ongeacht het apparaat dat zij gebruiken of de locatie waar zij zich begeven. De continue verbetering van de gebruikservaring van Hotels.com is gebaseerd op de analyse van verschillende bronnen, zoals clickstreaminformatie, beoordelingen, persoonlijke voorkeuren van gebruikers en hotelprofielen. App-ontwikkelaars kunnen de userinterface en de algoritmes achter de boekingsprocedure verbeteren door het klantentraject achter één sessie te begrijpen. De opgedane kennis stelt Hotels.com in staat om gebruikers een gepersonaliseerde gebruikerservaring te bieden en op maat gemaakte aanbevelingen te doen.

Als één van de eerste gebruikers van geavanceerde en voorspellende data-analyses deelt Hotels.com een aantal bevindingen om Chief Information Officers (CIO’s) te adviseren over het uitrollen van Big Data-projecten. De principes van Big Data begrijpen is één ding, maar het zien van goed uitgevoerde projecten in de industrie kan CIO’s inspireren. De positieve ervaring van Hotels.com met Big Data zou als succesverhaal voor de hele industrie kunnen dienen.

Kies het juiste platform
We weten allemaal dat het juiste technologische platform cruciaal is voor een IT-project; hetzelfde geldt voor Big Data-oplossingen. Maar hoe maken we de juiste keuze? Een technologische beslissing moet gebaseerd zijn op een grondige analyse van de zakelijke behoeftes. CIO’s dienen in de zoektocht naar technologie niet alleen te focussen op investeringskosten. In de evaluatie van nieuwe technologie zou namelijk ook gekeken moeten worden naar de prestatie, betrouwbaarheid, bruikbaarheid, veiligheid van data en – zeer belangrijk – schaalbaarheid.

Na het afwegen van de voor- en nadelen koos Hotels.com Datastax Enterprise als haar online dataplatform, dat is gebaseerd op de open-source Apache Cassandra NoSQL database. Zo profiteert Hotels.com van voorzieningen zoals ingebouwde managementdiensten, extra veiligheidsdiensten en externe Hadoop-integratie die de eigenschappen van een puur open-source oplossing kosteloos aanvult. We profiteren ook van de ondersteuning, het onderhoud en de updatediensten van Datastax. Zodoende kunnen we ons geheel richten op data-analyse en het ondersteunen van Hotels.com.

Overtuig de baas
Een Big Data-project vereist zowel investeringen als samenwerking binnen het gehele bedrijf: geïsoleerd denken vormt een obstakel voor succes op de lange termijn. Een belangrijk doel voor Hotels.com was bijvoorbeeld om de barrières tussen de online wereld van het boekingsplatform en de offline wereld met onze dataopslag in de basis te verkleinen. Dit vereiste een grote verandering in de gewortelde processen.

De beste manier om de steun van onze bazen te winnen was door te bewijzen dat een snelle return of investment (ROI) gerealiseerd kon worden. Om dit aan te tonen, verzamelden we meer dan 150 zakelijke gevallen die mogelijk zouden zijn met het voorgestelde platform. We selecteerden er 10 om het platform in korte tijd te illustreren. Aantonen dat het voorgestelde platform snel resultaat opleverde, hielp ons om het bestuur te overtuigen en diende als opstapje voor meer uitdagende gevallen.

Stel de bescherming van klantgegevens voorop
Het vertrouwen van de klant is een kostbaar bezit en het beschermen van gegevens is een belangrijke sleutel tot succes. Daarom moeten CIO’s verzekeren dat hun Big Data-strategie zorgvuldig is uitgebalanceerd met een verplichting om klantgegevens te beschermen. Het anonimiseren van gegevens is een cruciaal aspect bij het beschermen van de privacy van elke gebruiker, met name wanneer het grote hoeveelheden gegevens betreft.

Maak data-analyse dagelijkse kost
Wat betreft de beperkingen binnen de kosten, tijd en organisatie dienen projectleiders altijd de ontwikkelingen op lange termijn in gedachte te houden om een betrouwbaar en efficiënt platform voor de toekomst te creëren. Schaalbaarheid is een belangrijk component in de langetermijnplanning om te verzekeren dat het technologische platform zich kan aanpassen aan de toenemende stroom van gestructureerde en ongestructureerde data.

Wanneer het platform is opgericht en het eerste gebruik succesvol is, dienen CIO’s het analyseproces in de dagelijkse praktijk te integreren. Alleen wanneer data dagelijkse kost is, kunnen IT- en datateams met nieuwe projecten starten om de dienst van het bedrijf te verbeteren.

Meer dan analyses
Big Data is nauw verweven met data-analyse, maar het Big Data-platform van Hotels.com gaat veel verder. Eén van de belangrijkste toepassingen is een gebruikservaring leveren ongeacht het type toestel of de locatie. Enerzijds analyseert Hotels.com gebruikersdata om te identificeren welke apparaten gebruikt worden. Anderzijds slaat Hotels.com gegevens op om de bestemmingen te kunnen herkennen waar elke specifieke gebruiker naar heeft gezocht op het boekingsplatform van het bedrijf. Daarnaast zorgt het opslaan van data ervoor dat gebruikers op elk toestel herkend worden en daardoor vanaf het punt waar ze gebleven waren verder naar een hotel kunnen zoeken. Gebruikers beginnen bijvoorbeeld met zoeken naar een accommodatie op een tablet terwijl ze in de trein zitten en bevestigen de boeking op een pc thuis zonder de hele boekingsprocedure opnieuw te starten. Dit is slechts één van de voorbeelden van hoe Hotels.com haar dataplatform gebruikt om de boekingservaring te verbeteren en zo persoonlijk mogelijk te maken.

Noot aan de redactie - Niet voor publicatie
Thierry Bedos is beschikbaar voor mediaoptredens en interviews. Neem bij interesse contact op met Mirte Korenhof.

Afbeeldingen
Download PDF
Download PDF
Over Hotels.com

Hotels.com™ wordt beheerd door Hotels.com L.P. en is een toonaangevende online website voor het boeken van accommodaties. Deze variëren van internationale ketens en all-inclusive resorts tot lokale favorieten en bed & breakfasts, en gaan gepaard met alle informatie die nodig is om het ideale verblijf te boeken.

© 2016 Hotels.com, L.P., Hotels.com, Dat spreekt voor zich en het logo van Hotels.com zijn gedeponeerde handelsmerken of handelsmerken van Hotels.com, L.P. in de Verenigde Staten en/of andere landen. Alle andere genoemde handelsmerken zijn van hun respectieve eigenaren.

berichten